• Guide – hyllplan & konsoler

    Hyllor i trä

    Inred på bredden och höjden med luftiga hyllor och hyllsystem – kombinera konsoler och hyllplan för att skapa en skräddarsydd och platsbyggd förvaringslösning. Bygg en hel hyllvägg för böcker, finporslinet, handgjord keramik, krukväxter och barnens legobyggen. Eller välj olika hylldjup för att skapa en arbetsplats eller pysselhörna med tillhörande förvaringsyta. Kanske en öppen kökshylla med hyllplan och träkonsoler som matchar träslaget hos matbord och stolar. Möjligheterna är otaliga!

    CHECKLISTA

    Vad roligt att du funderar på en ny hylla eller ett helt hyllsystem! Hyllor ger härligt fria ytor och bidrar samtidigt med en personlig och genuin känsla i rummet. Vill du ha flera rader med hyllor eller en ensam hylla i kök eller badrum? Börja med att fundera över och punkta upp behov samt önskemål. Checka därefter av följande punkter för att förenkla beslutsprocessen när du ska välja den optimala hyllan eller hyllsystemet:


    1. Placering
    I vilket rum ska hyllan monteras? Köket, arbetsrummet, hallen, barnrummet, vardagsrummet eller kanske badrummet? Mät noggrant upp väggytan där hyllan eller hyllsystemet ska sitta. Vilket material är det på väggen där hyllan ska monteras? Oavsett om det är en vägg av trä, gips, tegel, lättbetong eller betong så går det att lösa monteringen – en säker upphängning handlar om att använda rätt slags borr och lämplig infästning.  

    2. Användning
    Vad planerar du att ha på hyllan? Vikt och storlek på det som är tänkt att placeras på hyllan bestämmer djup på hyllplanen och därmed även storlek på konsolen. Tyngre saker som porslin, vinflaskor och böcker kräver förstås rejälare lösningar medan mindre bruksföremål eller barnets samling med mjukisdjur inte väger lika tungt.  

    3. Typ av hyllor
    Vill du ha konsoler av trä med tillhörande hyllplan i massiv björk eller ek? Eller ett Sparring hyllsystem med konsoler av metall som fästs i hängskenor eller väggskenor i metall? Vad passar bäst hemma hos dig och för avsedd användning?

    OLIKA HYLLOR & HYLLSYSTEM

    Det finns flera olika förvaringsalternativ som ingår i kategorin hyllor. Men om man önskar inreda med hyllplan i massivt trä som vilar på konsoler så finns det två olika alternativ:

    Hylla med konsoler i trä

    Både hyllplan och konsoler finns i de skandinaviska träslagen björk och ek. Välj själv om du vill ytbehandla med olja, pigmenterad olja, såpa eller rentav färg. Själva konsolerna kan även fås i utvalda lack- och temperakulörer.

    Hylla med konsoler i metall

    Sparring hyllsystem kan mixas och matchas efter specifika önskemål och behov. Det finns två olika sätt att montera Sparring hyllsystem på:
    1. Använd väggskenor som fästs direkt i väggen – tillhörande konsoler hakas i väggskenan.  
    2. Använd en bärlist som fästs horisontellt på väggen, hängskenorna hakas enkelt på bärlisten och kan flyttas horisontellt vid behov. Konsolerna hakas i hängskenorna.
    Kombinera med hyllplan i björk eller ek, i olika längder och djup.

    Konsoler och hyllplan

    Val av konsol och hyllplan

    Hyllor ger härligt fria ytor och bidrar samtidigt med en hemtrevlig känsla i rummet. Med konsoler och hyllplan från Norrgavel har du flexibiliteten att skapa en lösning som passar perfekt i just ditt hem.

    Konsoler

    Generellt sett kan man säga att ju tyngre saker du ställer på din hylla och desto djupare hyllplanet är, desto längre måste konsolens ben mot väggen vara – helt enligt hävstångsprincipen. I övrigt är det bara att låta tycke och smak vägleda en i val av konsoler till de nya hyllorna.  

    Träkonsoler finns i massiv ek eller massiv björk. Matcha med valt träslag på Hyllplan och förstärk träets levande struktur med ytbehandling i olja, pigmenterad olja eller såpa. Ett annat alternativ är såklart att välja träkonsol målad i någon vacker lack- eller temperakulör som passar med rummets övriga inredning och färgsättning. Till Sparring hyllsystem finns möjlighet att välja konsoler, hängskenor & bärskenor eller väggskenor i någon av de harmoniska lackkulörerna.

    Tumregler för konsoler:

    - Det är alltid den längsta armen av konsolen som ska fästas på väggen.  
    - Riktlinjen är att konsolens längd (den delen som fästs i hyllplanet) ska vara minst 4/5 av hyllplanets djup.
    - En tumregel är att konsoler bör placeras med cirka 70–80 cm mellanrum. För ett hyllplan som är 120 cm långt räcker det dock oftast med två konsoler. Om man tänker placera extra tunga saker på hyllplanet kan det alltid vara bra att låta mellanrummen mellan varje konsol vara något mindre.  
    - Ju tyngre saker du tänker ställa på hyllorna, och ju djupare hyllplanen är, desto längre bör konsolens “ben” mot väggen vara för ökad stabilitet/hållbarhet. Enligt fysikens lagar så minskas nämligen hävstångseffekten (och risken för att hyllan med alla saker ska åka i golvet) när man förlänger avståndet mellan den övre utdragspunkten och den nedre vridpunkten.

    Hyllplan

    Norrgavels Hyllplan i massiv björk eller ek har mått för att passa alla våra konsol-modeller, vilket gör det enkelt att platsbygga en förvaringslösning efter behov, tycke och smak. Hyllplanen finns i flera längder och djup. Om man uppskattar lite mjukare former så finns även Hyllplan rundat i massiv ek, med rundade hörn och halvcirkelfrästa kanter. Hyllplan rundat har mått för att passa Konsol rundad-rak 28,5 samt Sparring konsol 27. Den extra djupa hyllplanet Skrivskiva gör det möjligt att skapa en skrivbordsyta inbyggd i ett Sparring hyllsystem.

    Kapning av hyllplan

    Kapning av Hyllplan

    Hyllplanen kommer i olika standardlängder, men det finns möjlighet att få hjälp med att kapa hyllplanen vid behov. Skräddarsydda mått och sågat med perfektion. Vid köp i butik hjälper butikspersonalen till med att lägga beställning på kapning av Hyllplan enligt önskemål. 

    VID KÖP VIA HEMSIDAN:
    1. Lägg beställning av hyllplan som vanligt
    2. Skicka ett mejl till vår kundtjänst kundtjanst@norrgavel.se med ordernummer samt önskad längd på de hyllplan som ska kapas, så ordnar vi detta innan ordern skickas från vår produktion i Lammhult.


    Kapning av hyllplan

    Montering

    När alla beslut är fattade och konsoler, eventuella hängskenor/väggskenor, samt Hyllplan är på plats. Ja, då kvarstår såklart den sista biten – monteringen.  

    Upphängning – material, borr & plugg

    Oavsett vilket material väggen är gjord av där du tänker hänga upp din hylla, så går det att få en god lastförmåga. Det gäller bara att ringa in rätt kombination av väggmaterial, borr och plugg. Oavsett om du har väggar av skivmaterial (trä eller gips), tegel, kakel, lättbetong eller betong så handlar en säker upphängning om att använda lämplig borr och infästning.  

    Börja med att ta reda på vilken typ av vägg du har för att veta om du behöver en vanlig borrmaskin eller en slagborrmaskin. Mät och markera noggrant innan du sätter igång och borra. Var även noga med att kontrollera så det inte finns några kablar eller sladdar där du ska borra. Se till att du har lämplig storlek på borr och rätt sorts plugg. Använd vattenpass för att kontrollera att hyllan hänger rakt.

    Experthjälp

    Vill du ha hjälp med att montera din hylla? Genom ett samarbete med hemfixarna.se erbjuder vi en rikstäckande service till alla som hellre vill låta en fackman göra jobbet – med största precision och noggrannhet. Tryggt och enkelt!   

    Montering sker alltid med ändamålsenliga verktyg och hemfixaren har med sig lämpliga beslag och uppfästningsmaterial, i de fall där det behövs. Anpassad montering för alla typer av väggar. Professionellt utfört arbete – tryggt och smidigt!

    Läs mer om tjänsten och boka Montering & experthjälp.


    INREDNINGSRÅDGIVNING

    Hur kan man bäst utforma ett skräddarsytt hyllsystem med inbyggd arbetsplats i arbetsrummet? Vilken soffa passar bäst i vardagsrummet? Hur ska jag inreda barnrummet för att det ska funka över tid?

    Vill du i lugn och ro få kloka råd och diskutera små och stora frågor gällande inredningen av ditt hem? Då finns möjligheten att boka privat rådgivning hos någon av våra duktiga inredningssäljare. Hjärtligt välkommen att boka ett kostnadsfritt rådgivningsbesök hos oss!
    Boka kostnadsfri rådgivning
    Om du inte hittar några lediga tider, vänligen maila: kundtjanst@norrgavel.se


    FAQ – VANLIGA FRÅGOR

    I samband med att man har köpt eller ska köpa hyllor eller hyllsystem med konsoler, så kan en del frågor dyka upp längs vägen. Här har vi samlat ett urval med vanliga frågor. Förhoppningsvis kan detta räta ut några frågetecken. Hittar du inte svaret på just din fråga här, så finns både Norrgavels kunniga butikspersonal och kundtjänst till ditt förfogande.



    Hur mycket belastning håller ett hyllplan för?

    Hur många konsoler behöver man ha till ett hyllplan?

    Vad är upp och vad är ner på konsolen – alltså vilken del ska placeras mot väggen och vilken del ska placeras mot själva hyllplanet?

    Vid köp av två 120 Hyllplan, kan man ha en konsol i mitten – alltså att hyllplanen delar på en träkonsol?

    Kan man välja en mindre konsol än den ni rekommenderar – exempelvis en konsol med måttet 18 cm till ett hyllplan som är 30 cm djupt?

    Måste man ytbehandla träkonsolerna och hyllplanen?

    Finns det något rekommenderat mått på hur långt in från hyllplanets ytterkanter som man placerar konsolerna?

    Vilka skruvar och pluggar ska jag använda vid montering?

    Räcker det verkligen med en skruv i träkonsolen?

    Hur gör man för att sätta upp Sparring-hyllor på bästa sätt och för att få allt rakt?

    Vilket djup på hyllplanen är lämpligt för exempelvis förvaring av böcker, porslin och liknande?

    Ska man välja hängskena eller väggskena till Sparring hyllsystem?

    På vilka olika sätt kan jag sätta upp mina hyllor så att det blir så snyggt som möjligt?