Februari, 2025
Anledningen till att Norrgavel överhuvudtaget finns, handlar mycket om patina. Och en kultur som förknippas starkt med just patina hittar man i Japan. Där anser man att spår av livet tillför artefakter en högre kvalitet – oavsett om det rör sig om ett matbord i massivt trä eller en tekopp i keramik. Detta förhållningssätt förutsätter en djup relation till naturmaterialet i sig. Oftast nedärvd kunskap sedan flera generationer. Föga överraskande att Norrgavels grundare har hämtat mycket inspiration från landet i öster, där livsfilosofin wabi sabi genomsyrar allt från inredning till hur man förhåller sig till livet i stort.
Nirvan Richter, som är både grundare av Norrgavel och den som har formgivit samtliga möbler i sortimentet, utvecklar tankarna kring trä, patina och den japanska livsfilosofin wabi sabi.
– I Japan köper man inte ett träbord utan man får in en bit natur i sitt hem. Man förutsätter att bordet är konstruerat på ett sätt så att det fortsätter kommunicera natur även i hemmet. Där kommer patina in, eftersom ett föremål som fått patina upplevs mer värdefullt än ett som är helt nytt. När vi hade Norrgavelbutik i Japan på 90-talet så fick vi aldrig frågor kring att bordsskivor i massivt trä rör på sig. För det är klart de gör! Det är en kunskap som finns i den japanska folksjälen. Sena 1900-talsgenerationer i Sverige har generellt sett inte känsla för det, utan ser rörelse i träbord som kvalitetsmissar.
”Man förutsätter att bordet är konstruerat på ett sätt så att det fortsätter kommunicera natur även i hemmet.”
Det krävs nämligen att man känner till hur olika träslag rör sig för att kunna jobba med träsammansättningar likt de som är vanliga i Japan. Sättet att framhäva träsammansättningarna som du hittar på möbler från Norrgavel är inspirerat av Japan.
– Om man vill fånga essensen av det jag längtade efter när Norrgavel grundades i början av 90-talet, så är det just den här typen av värden som jag ville ladda våra möbler med. Möbler av naturmaterial, där livet syns. Den japanska respekten för material och hantverk är väldigt vacker och vi västerlänningar har länge fascinerats av det japanska förhållningssättet. Det handlar egentligen om ett förhållningssätt till hela livet. Av den anledningen har vi valt att jobba med just massivt trä, för på en fanérad yta går det inte att få till den typen av kvalitet, säger Nirvan Richter.