• Trä, patina & wabi sabi

    svart och vit bild av åldrande händer

    inredning med spår av liv

    Februari, 2025

    Anledningen till att Norrgavel överhuvudtaget finns, handlar mycket om patina. Och en kultur som förknippas starkt med just patina hittar man i Japan. Där anser man att spår av livet tillför artefakter en högre kvalitet – oavsett om det rör sig om ett matbord i massivt trä eller en tekopp i keramik. Detta förhållningssätt förutsätter en djup relation till naturmaterialet i sig. Oftast nedärvd kunskap sedan flera generationer. Föga överraskande att Norrgavels grundare har hämtat mycket inspiration från landet i öster, där livsfilosofin wabi sabi genomsyrar allt från inredning till hur man förhåller sig till livet i stort.

    Nirvan Richter, som är både grundare av Norrgavel och den som har formgivit samtliga möbler i sortimentet, utvecklar tankarna kring trä, patina och den japanska livsfilosofin wabi sabi.

    – I Japan köper man inte ett träbord utan man får in en bit natur i sitt hem. Man förutsätter att bordet är konstruerat på ett sätt så att det fortsätter kommunicera natur även i hemmet. Där kommer patina in, eftersom ett föremål som fått patina upplevs mer värdefullt än ett som är helt nytt. När vi hade Norrgavelbutik i Japan på 90-talet så fick vi aldrig frågor kring att bordsskivor i massivt trä rör på sig. För det är klart de gör! Det är en kunskap som finns i den japanska folksjälen. Sena 1900-talsgenerationer i Sverige har generellt sett inte känsla för det, utan ser rörelse i träbord som kvalitetsmissar.

    ”Man förutsätter att bordet är konstruerat på ett sätt så att det fortsätter kommunicera natur även i hemmet.”

    Det krävs nämligen att man känner till hur olika träslag rör sig för att kunna jobba med träsammansättningar likt de som är vanliga i Japan. Sättet att framhäva träsammansättningarna som du hittar på möbler från Norrgavel är inspirerat av Japan.

    – Om man vill fånga essensen av det jag längtade efter när Norrgavel grundades i början av 90-talet, så är det just den här typen av värden som jag ville ladda våra möbler med. Möbler av naturmaterial, där livet syns. Den japanska respekten för material och hantverk är väldigt vacker och vi västerlänningar har länge fascinerats av det japanska förhållningssättet. Det handlar egentligen om ett förhållningssätt till hela livet. Av den anledningen har vi valt att jobba med just massivt trä, för på en fanérad yta går det inte att få till den typen av kvalitet, säger Nirvan Richter.


    ”Möbler av naturmaterial, där livet syns. Det handlar om ett förhållningssätt till hela livet.”

    Många som köper ett matbord i massivt trä har till att börja med ett lite ängsligt förhållningssätt till materialet. Man kan känna oro för att det ska bli en ring i bordsskivan av kaffekoppen eller att middagsgästerna ska spilla rödvin som lämnar spår. Men oftast är det bara det första märket som är jobbigt. Med tiden, när man inser att livet gärna får synas på bordsskivan – att det till och med tillför något positivt – då blir det väldigt avslappnat och skönt. Men det är svårare att komma i kontakt med dessa värden om man lever ett liv där man sällan är närvarande i nuet. I offentliga miljöer ser utmaningen lite annorlunda ut eftersom slitaget är så stort. Där kan det krävas att man är mer observant med möbler i massivt trä, som har öppna ytbehandlingar.

    – Patina är ju en balans. Ibland kan det bli för mycket och då är det bara att rengöra. En lätt slipning och ytbehandling är allt som krävs för att trämöbeln ska återfå i det närmaste nyskick. Det kan man göra i princip hur många gånger som helst. Att leva med möbler av naturmaterial handlar om att få till ett slags dynamiskt förhållande, på liknande sätt som med krukväxter. Det är en livsskola i miniformat att ha krukväxter. På motsvarande vis är det att leva med ett matbord i massivt trä med öppen ytbehandling. Ett meditativt förhållningssätt, säger Nirvan Richter.


    miljöbild på matbord med patina

    ”Patina är ju en balans. Ibland kan det bli för mycket och då är det bara att rengöra. En lätt slipning och ytbehandling är allt som krävs för att trämöbeln ska återfå i det närmaste nyskick.”

    Mycket hos Norrgavel är inspirerat av samma förhållningssätt som ligger till grund för wabi sabi men ibland kan såklart en kombination mellan blanka modernistiska ytor och naturmaterial med patina skapa en vacker dynamik i rummet.

    – Efter tio år med Norrgavel besökte jag mina kusiner i Danmark och de hade Myran-stolar i olika lackkulörer. Det väckte något i mig. Historiskt har jag fascinerats av modernismen och funktionalismen. Den grafiska exaktheten med livlösa ytor som förstärker volymen och grafiken i arkitekturen och möblerna. Patina tar ju bort de kvaliteterna. Eftersom lackfärgerna under 2000-talet blivit mindre miljöbelastande beslutade jag mig för att ta in lack som ett alternativ även hos Norrgavel. En kombination som kan skapa en väldigt vacker dynamik. För det ena utesluter inte det andra, säger Nirvan Richter.

    “Istället för att motsätta sig förändring, omfamna den. Åldrande ger saker och människor djup och karaktär.”


    WABI SABI I KORTHET



    Wabi sabi är en japansk livsfilosofi och estetik som hyllar det enkla, naturliga och förgängliga. Den har rötter, ända tillbaka till 1400-talet, i zenbuddhismen och teceremonins tradition, där den utvecklades som en motpol till överflöd och polerad ytlighet. Wabi står för stillhet, enkelhet och anspråkslöshet, medan sabi handlar om tidens gång, patina och skönheten i det nötta. Tillsammans bildar de en estetik och ett sätt att förhålla sig till livet som handlar om att acceptera och uppskatta det perfekt operfekta.

    I en värld där många strävar efter perfektion och ständig förnyelse erbjuder wabi sabi ett annat perspektiv – att se värdet i det som är en smula skevt, ytor med patina och det ofullkomliga. Det handlar om att omfamna nuet, finna skönhet i det enkla och förstå att allt är i ständig förändring. 

    Wabi sabi och inredning
    När wabi sabi appliceras på inredning handlar det om att skapa ett hem som känns harmoniskt och levande, snarare än polerat och livlöst. Naturliga material som åldras vackert – trä, linne, keramik och läder – spelar en central roll. Möbler och föremål med synliga spår av tidens gång och hantverket bakom, ger rummen karaktär och värme.

    Istället för total perfektion strävar man efter en avslappnad balans, där ojämnheter och nötta ytor får vara en del av helheten. Autenticitet och lugn. Ibland kan det vara lättare att ringa in essensen av wabi sabi om man jämför med modernismen. Medan modernismen representeras av det massproducerade, framtidsorienterade, den perfekta ytan och det artificiella, så står wabi sabi för det hantverksmässiga och unika, närvaro, yta med spår av liv och naturmaterial.

    Att inreda med wabi sabi är att skapa en miljö där livet får lämna sina spår – där hemmet får vara en plats för ro, reflektion och närvaro. Wabi sabi är snarare ett tillstånd i hjärtat. Ett förhållningssätt till hela livet.


    BOKTIPS – LÄS MER OM WABI SABI

    - Wabi-Sabi for Artists, Designers, Poets & Philosophers av Leonard Koren (Stone Bridge Press)
    - Wabi sabi – Japanese wisdom for a perfectly imperfect life av Beth Kempton (Piatkus)
    - Wabi-Sabi Welcome av Julie Pointer Adams (Artisan)