Här har vi samlat fakta och råd om våra matbord i massivt trä. Hitta svaret på frågor som; varför varierar formen och storleken på glipan mellan bordsskivorna över tid? Finns det några bra tips på hur man enklast drar ut och ihop bord med utdrag? Hur förvarar jag mina iläggsskivor bäst? Vad ska jag göra med bordets stödben när bordet dras ihop/isär? Kan jag göra något för att få till en smidig friktion på min utdragsregel av trä?
Glipa bordsskivor
På Norrgavels matbord, med plats för iläggsskiva, blir det extra tydligt att trä rör på sig. Detta visar sig genom att anläggningsytorna mellan bordsskivorna kan bli konvexa eller konkava beroende på årstid/luftfuktighet. Vid hög luftfuktighet (oftast sommartid) sväller bordet snabbare närmast bordskanterna och då bildas en bredare glipa på mitten medan det är tajt/knappt är någon glipa alls närmast bordskanterna. Vid torr väderlek (oftast vintertid) bildas tvärtom en konkav glipa, vilket gör att det blir en tydlig glipa vid bordsändarna medan bordsskivorna möts i mitten. Det är spännande att följa hur massivt trä rör sig över årstiderna.
Glipa sarg
Massivt trä är ett exklusivt naturmaterial som lever med årstiderna. Av denna anledning är Runt matbord utformat med en glipa i sargen som hindrar bordsskivan från att krympa in över sargen när luftfuktigheten är låg. Vid låg luftfuktighet kommer glipan i sargen att minska medan den är som bredast när luftfuktigheten är hög. Det krävs stor kunskap och genomtänkta konstruktionstekniska lösningar för att arbeta med massivt trä – detta enastående material! Och just det är en stor del av charmen med massivt trä, jämfört med exempelvis en fanerad möbel.