• Ta hand om ditt Norrgavel-matbord

    Bord-med-utdrag_Bjork-Vitoljad-start

    Att leva med ett matbord som är tillverkat av massivt trä är något som måste upplevas. Det taktila och uttrycksfulla naturmaterialet sätter tonen i rummet. Ett fantastiskt material som bär patina och spår av livet på ett stolt och vackert sätt. Dessutom väldigt tacksamt att vårda över tid. Enkelt och okonstlat.

    Här följer några tips för att ta hand om ditt matbord på bästa sätt, så att det bara blir vackrare med åren. Och avslutningsvis lite information kring hur massivt trä beter sig, samt praktiska råd vad gäller hantering.

    Matbord - oljat

    Har du ett matbord i massiv ek eller björk som är ytbehandlat med olja eller pigmenterad olja (vitolja, brunolja). Då finns det några handfasta råd att ta del av för att locka fram det bästa hos ditt bord under många, många år framöver:

    » Använd en hårt urvriden trasa med ljummet vatten för daglig skötsel och Såpaspray för trä max en gång per vecka. Såpaspray rengör och mättar porerna i träet och skyddar samtidigt mot fläckar.
    » Olja in bordsskivan vid behov. Vad som menas med “vid behov” är dock ingen exakt vetenskap. Viktigt är att vara uppmärksam på materialet och se till att ytan hålls mättad. Beroende på hur mycket du använder ditt bord, placering (sol, värmekällor) och hur ofta Såpaspray appliceras, samt inställning till patina – så kan bordet behöva oljas två gånger om året. Eller kanske först efter 25 års daglig användning... Underhållsolja för trä finns att köpa i våra butiker. På vår produktsida för träolja, under fliken “skötsel” finns en detaljerad beskrivning som förklarar steg för steg hur oljan ska appliceras.
    » Spilld vätska kan orsaka fläckar på oljade bord, så torka upp snarast.
    » Använd avsedd fläckborttagning för trä vid behov.
    » Kom ihåg att dra åt skruvar och monteringsbeslag då och då.
    » Vill du återfå bordet i nästintill nyskick genom att slipa och ytbehandla ditt matbord på nytt? Följ anvisningarna under rubriken “Gör så här för att olja dina möbler”.

    Matbord - såpat

    Har du ett matbord i massiv ek eller björk som är ytbehandlat med såpa? Då följer här några enkla råd och tips för att ta fram det bästa hos ditt bord under många, många år framöver:

    » Använd en hårt urvriden trasa med ljummet vatten för daglig skötsel.
    » Träet och särskilt bordsskivan behöver ett antal såpbehandlingar för att ytan ska bli mättad och tålig mot fläckar. Ditt matbord bör regelbundet underhållas med såpblandning, gärna en gång i veckan. Detta kan låta mer tidskrävande än det faktiskt är – använd såpan istället för diskmedel på disktrasan vid avtorkning. När man fyller på med såpa byggs en resistent och lättskött yta över tid (på samma vis som gamla såpskurade trägolv). Bordet får på så vis en fantastisk vacker och levande patina med åren.
    » Spilld vätska kan orsaka fläckar på såpade bord, så torka upp snarast. Var extra uppmärksam på fettfläckar, då de kan vara lite kluriga att få bort från såpade bordsskivor.
    » Använd avsedd fläckborttagning för trä vid behov.
    » Vill du återfå bordet till i det närmaste nyskick genom att slipa och ytbehandla ditt matbord på nytt? Följ då anvisningarna under rubriken “Vid behov av mer grundligt underhåll – gör så här”.
    » Kom ihåg att dra åt skruvar och monteringsbeslag då och då.

    Ta del av mer generell information om möbler av massivt trä här.


    Praktisk information om våra matbord

    Här har vi samlat fakta och råd om våra matbord i massivt trä. Hitta svaret på frågor som; varför varierar formen och storleken på glipan mellan bordsskivorna över tid? Finns det några bra tips på hur man enklast drar ut och ihop bord med utdrag? Hur förvarar jag mina iläggsskivor bäst? Vad ska jag göra med bordets stödben när bordet dras ihop/isär? Kan jag göra något för att få till en smidig friktion på min utdragsregel av trä?

    Glipa bordsskivor

    På Norrgavels matbord, med plats för iläggsskiva, blir det extra tydligt att trä rör på sig. Detta visar sig genom att anläggningsytorna mellan bordsskivorna kan bli konvexa eller konkava beroende på årstid/luftfuktighet. Vid hög luftfuktighet (oftast sommartid) sväller bordet snabbare närmast bordskanterna och då bildas en bredare glipa på mitten medan det är tajt/knappt är någon glipa alls närmast bordskanterna. Vid torr väderlek (oftast vintertid) bildas tvärtom en konkav glipa, vilket gör att det blir en tydlig glipa vid bordsändarna medan bordsskivorna möts i mitten. Det är spännande att följa hur massivt trä rör sig över årstiderna.

    Glipa sarg

    Massivt trä är ett exklusivt naturmaterial som lever med årstiderna. Av denna anledning är Runt matbord utformat med en glipa i sargen som hindrar bordsskivan från att krympa in över sargen när luftfuktigheten är låg. Vid låg luftfuktighet kommer glipan i sargen att minska medan den är som bredast när luftfuktigheten är hög. Det krävs stor kunskap och genomtänkta konstruktionstekniska lösningar för att arbeta med massivt trä – detta enastående material! Och just det är en stor del av charmen med massivt trä, jämfört med exempelvis en fanerad möbel.

    Hantering utdrag

    Undvik att lyfta bordsändarna när bordet ska dras isär, för då riskerar iläggsskivan att kilas fast. Enklast går det att dra isär bordet om respektive kortsida av bordet dras rakt bak (ej i sidled) och med hela bordsskivan i ett horisontellt plan. Med rätt teknik glider det enkelt itu – testa dig fram och lär känna ditt bord. Ha i åtanke att trä är ett “levande” material och hur enkelt det går att dra isär eller ihop bordet beror även på hur hög luftfuktigheten är den aktuella dagen. Man kan likna det vid att bordet har ett eget humör – vissa dagar är det samarbetsvilligt och andra dagar är det lite tjurigt. Och just detta är en del av charmen i att omge sig med möbler av naturmaterial.

    Notera! Undvik att ha stödbenet nerfällt när bordet dras isär/ihop, eftersom det kan fastna i golvet eller mattan och därigenom skadas.

    Bord med utdrag

    Kom ihåg! Lossa vingmuttrarna vid utdrag och skruva åt när iläggsskiva är ilagd.

    Runt matbord

    Se till att spänna bordets pjäxbeslag – både när iläggsskiva är urtagen eller ilagd. Se separat monteringsanvisning.

    Utdragsregel

    Våra matbord är tillverkade av massivt trä och även själva utdragsregeln i Runt matbord är traditionellt konstruerad av trä (istället för metall som är vanligast på nyare bord). Trä krymper och sväller med årstiderna, därtill bildas friktion när trä rör sig mot trä. För att underlätta utdrag av bordet, i samband med iläggning- och urtag av iläggsskiva, rekommenderas att man gnider in alla löpande delar av utdragsregeln med ett vanligt stearinljus. Tälj till stearinljuset med kniv så att du även kommer åt inne i själva spåret på utdragsregeln. Upprepa vid behov – hur ofta man behöver underhålla med ett nytt lager stearin beror på hur ofta man drar isär och ihop bordet, då en del av stearinet slits bort vid varje tillfälle.

    Förvaring iläggsskivor

    Förvara iläggsskivor på en plats där fuktighet och temperatur varierar så lite som möjligt, för att undvika att sprickor uppstår i träet. Iläggsskivor ska ej förvaras direkt mot betonggolv, eftersom dessa ofta är fuktiga och träskivorna då drar åt sig fukten från golvet. Om iläggsskivor förvaras mörkt medan bordet är placerat i dagsljus, uppstår oftast skillnader i träets färgnyans med tiden.
    Två iläggsskivor ryms inuti Bord med utdrag.

    Stödben

    Runt matbord har ett stödben i sin bordskonstruktion. Använd alltid stödbenet när iläggsskiva är ilagd, annars blir det för tung belastning på bordskonstruktionen som då riskerar att skadas. När ingen iläggsskiva är ilagd behöver stödbenet däremot inte användas. Undvik att ha stödbenet nerfällt när bordet dras isär/ihop, eftersom det kan fastna i golvet eller mattan och därigenom skadas.

    Möbler av massivt trä

    Hos Norrgavel älskar vi att använda massivt trä till våra möbler – detta livfulla, slittåliga och unikt vackra naturmaterial. Ingen möbel är den andra lik, just för att varje enskilt träd lämnar sitt alldeles egna avtryck på varenda möbel. Ta del av vår träguide för mängder av inspiration, fakta och råd.