• Personligt hos Norrgavel

    För två år sedan flyttade Norrgavelbutiken till ny adress på Stora Torget i Uppsala. En vacker och inbjudande lokal som välkomnar både stamkunder och förbipasserande spontanbesökare. Direkt när man kliver över tröskeln möts man av den unika stämningen i lokalen. Dofterna av skandinaviska träslag, linolja, såpa, temperafärger, textilier av linne och ull – en helhetsupplevelse som väcker en känsla av att ha kommit hem. Här bjuds det på ett harmoniskt lugn bortom kommersen och möblerna som genomgående är gjorda av rena naturmaterial inspirerar och lockar fram nyfikenhet. Sandra Engström är butikschef hos Norrgavel och är den som välkomnar kunderna tillsammans med sitt engagerade team av inredningssäljare.

    – Jag är verkligen stolt över butiken och vårt arbetssätt. Med min uppväxt i en företagarfamilj kan jag helhjärtat relatera till familjeföretaget Norrgavel. Det blir väldigt personligt och jag brinner verkligen för detta. Det är mer än ett jobb, snarare som en livsstil, säger Sandra.

    I och med flytten blev butikslokalen 200 kvadratmeter mindre än på den tidigare adressen i Uppsala. Det innebar ett nytt butikskoncept med mer fokus på möbler och hantverk och färre småprylar. Känslan är mer studio eller utställning, där allt är överskådligt och samstämmigt. Rumsligheten och känslan i lokalen är unik och samspelar verkligen med Norrgavels sortiment.

    – Det är ett sådant lugn här, bortom kommersen, även om butiken ligger mitt i centrum. De flesta besökarna stannar länge, funderar och känner in. Dagligen möter vi människor som kommer in och får lära känna Norrgavel för första gången. Det är fantastiskt kul att få visa dem vår värld. Och såklart en ynnest att ha så många stamkunder. De som börjat inreda med Norrgavel återkommer oftast, säger Sandra.

    “Just naturmaterial är en röd tråd som löper genom hela sortimentet”.

    De flesta företag pratar om hållbarhet idag, men för Norrgavel var hållbarhetsaspekten själva anledningen till att företaget ens grundades i början på 1990-talet. Företagets grundare och formgivare, Nirvan Richter, var då en nyutexaminerad arkitekt som hade tröttnat på produkter som inte höll måttet. Istället började han ta fram det han saknade på marknaden – funktionella och vackra möbler som är utformade för att verkligen hålla över tid. Och just naturmaterialen är en röd tråd som löper genom hela sortimentet. Textilier i ren ull och linne, soffplymåer uppbyggda av naturlatex, sjöfågelfjäder och gummitagel, skandinaviska träslag med öppna ytbehandlingar som är hälsosamma och doftar gott – såpa, olja, äggoljetempera. Sunda material och taktila texturer som ger en behaglig och dämpad ljudbild i hemmet.

    “Vi är konsekventa i det vi gör. Man vet att det finns en genuin och långsiktig tanke bakom varje möbel”.

    – Det skapar en trygghet hos kunderna att det inte är kortvariga trender som säljs hos Norrgavel. Vi är konsekventa i det vi gör. Man vet att det finns en genuin och långsiktig tanke bakom varje möbel. Det är något helt unikt vi erbjuder och trots att jag omger mig av möblerna varje dag både på jobbet och hemma så upptäcker man hela tiden nya detaljer eller funktioner, säger Sandra.

    När man ska inreda sitt första gemensamma hem eller är på väg att flytta till större bostad när familjen växer, är det enkelt att välja snabba och billiga lösningar. Vi har vant oss vid en mentalitet präglad av slit-och-släng och snabba trender som kommer och går. Men det är oftast billigare i längden att handla med eftertanke och välja inredning som man kan leva med riktigt länge. Att vänta och köpa Norrgavel-möbler först när barnen blivit äldre är inget som Sandra förespråkar:

    “Det är oftast billigare i längden att handla med eftertanke och välja inredning som man kan leva med riktigt länge”.

    – Jag menar att det är tvärtom, eftersom våra möbler är gjorda för att verkligen användas och de kan enkelt underhållas och återställas till nyskick. Man är så noggrann med vad man ger sina barn för någon mat, men man tänker inte alltid på att omge sig med rena och bra material i hemmet, där man ju spenderar så mycket tid när barnen är små. Mina barn är uppväxta med Norrgavel-möbler och det har fungerat hur bra som helst. För mig känns det helt självklart att välja bort syntet och plaster i hemmet. Barnen uppskattar vackra ting och taktila material. Man måste inte köpa allt på en gång och istället låta det få ta sin tid. Det finns även en glädje i att längta, spara och köpa efter hand.

    “Man är så noggrann med vad man ger sina barn för någon mat, men man tänker inte alltid på att omge sig med rena och bra material i hemmet”.

    Och när det gäller inredning av barnens rum, så behöver inte möblerna vara från en barnkollektion som måste bytas ut efter några år. Det finns mer långsiktiga sätt att inreda klokt i barnens rum. Norrgavels möbler är generella i sin utformning och det är en fin tanke att möblerna från barnrummet kan hänga med under alla år som barnet bor hemma och sedan följa med i flytten till första egna hemmet.

    – Båda mina barn har Bokhylla i sina rum. Den kommer följa med i första studentboendet och kan hänga med ända till ålderdomshemmet. Perfekt för barnböcker nu, studentlitteratur i första lägenheten och kanske man vill komplettera med fler hyllor till sitt vuxna boende. Konsol med bärlist är jättefint till leksaker, som skrivbord funkar Sparring med Skrivskiva perfekt och är enkel att återställa till nyskick. Massivt trä med öppen ytbehandling passar perfekt i barnens rum, bara att slipa så är det som nytt igen. En stor ullmatta är toppen i barnrummet – mjuk och varm att sitta och leka på, men även naturligt smutsavvisande. Påshylla och Kroklist bjuder på smart förvaring i barnens rum. Och Pinnpall kan vara sängbord och användas som extrastol när man får gäster, säger Sandra.

    “Massivt trä med öppen ytbehandling passar perfekt i barnens rum, bara att slipa så är det som nytt igen”.

    Många stamkunder känner till den tredelade värdegrund som genomsyrar alla processer hos Norrgavel. Men det är oftast först när man har levt med möblerna en tid som värdegrunden brukar bli intressant. Att prata om ekologiska, humanistiska och existentiella frågor i samband med ett inredningsköp hör annars inte till vanligheterna, men hos Norrgavel är det högt i tak. Här uppmuntras eftertanke och att verkligen låta ett köp få ta tid. Att se köp av inredning som något högtidligt där man kanske måste försaka något annat för att ha råd. Att möblerna dessutom även kräver en del tid i form av vård och underhåll ser Sandra bara som något positivt, som en sansad motpol till det “underhållsfria” ideal som annars råder i samhället:

    – Det är en tillfredsställande känsla att pyssla om sina möbler och glädjen är att det blir som nytt varje gång. En positiv ritual där man respekterar det man har i sitt hem. Många förstagångskunder är rädda för att det ska bli fel, men det ska oerhört mycket till för att man ska sabba ett bord av massivt trä. Det gäller bara att testa och lära sig hur träet fungerar, det naturligaste materialet man kan välja att inreda med. Man kan såklart eftersträva att det alltid ska se nytt ut, men lever man i en familj så blir det ju märken och hack. Den typen av slitage går ju alltid att återställa, säger Sandra.

    “Det gäller bara att testa och lära sig hur träet fungerar, det naturligaste materialet man kan välja att inreda med”.

    Men hur vet man egentligen vad man verkligen vill ha och vad som är ens stil? Hur stor ska mattan vid soffhörnan vara och hur kan man få ordning bland alla saker i hallen? Ibland kan det vara svårt att sätta fingret på vad man längtar efter eller verkligen behöver. Ett bra sätt att ringa in behov och få olika möjligheter presenterade, är att samla inspiration via en inredningstjänst. En tjänst som blivit allt mer efterfrågad hos Norrgavel under de senaste åren.

    – Vanligast är att vi hjälper till att inreda exempelvis en matplats, eller kanske ger råd kring storlek på matta eller val av soffmodell. Men ibland är det även hela hem som ska inredas. Oftast träffas man en gång för en behovsanalys och därefter tar vi fram förslag och ses igen. Vi bollar och diskuterar tills man når fram till något som känns riktigt bra. Det är viktigt att hitta en harmonisk rytm med fina övergångar i rummen. Vi jobbar med moodboards där trämaterial samsas med textilier och färgsättning, säger Sandra.

    “Det är viktigt att hitta en harmonisk rytm med fina övergångar i rummen”.

    Hur inreder man det egna hemmet när man omger sig med inredning och pratar inredning på jobbet hela dagarna – och vilken är den personliga favoriten? Sandra har svårt att bara välja en favoritkandidat i sortimentet:

    – Soffa 100 är en stor favorit, där spenderar jag mest tid när jag är hemma. Fåtöljen Länstol är ju mer än en möbel, den är även ett konstverk. Och barnen älskar att sitta i den. Möbelserien Massiv är också fantastisk och Träsoffa rak. Nya karmstolen China-Windsor är något alldeles extra. Men jag kan inte komma på en enda produkt hos Norrgavel som man skulle kunna bli besviken på. Man kan vara helt trygg i att det kommer vara ett bra val. Hemma hos mig har jag inrett med en neutral och sammanhängande färgskala. Det är enkelt att byta ut små detaljer som kuddar eller plädar om man vill uppdatera uttrycket.

    “Man kan vara helt trygg i att det kommer vara ett bra val”.

    Sandras passion och kärlek till rena och gedigna material går inte att ta miste på. Likaså hennes fascination kring ett konsekvent och tidlöst formspråk, oavsett om det gäller möbler eller bruksföremål. En övertygelse som känns genuint inspirerande och hjärtlig. Det är enkelt att förstå varför kunderna fortsätter att handla här, när de väl börjat inreda med Norrgavel.

    Foto: Fanny Oldenburg


    September, 2022

    Läs även UNT's andra artikel om Norrgavel - "Nystart på mindre boyta".