Sorgearbete alternativt Nirvana
Nirvan Richter, 24 januari 2012
Sorgearbete är ett begrepp i vår kultur. Och det förmodas ta ett år. Det finns fog för ett sådant sätt att se det. Under det första året tvingas man möta den ena situationen efter den andra som påminner om vad som varit och som för alltid är borta – sorgen och saknaden ligger helt latent. Då ett år har gått, börjar allt om igen men kanske då med försvagad amplitud. Ändå gillar jag inte begreppet. Det drar mig tillbaka till ett förhållningssätt, som jag genom meditation alltmer ifrågasatt de senaste femton åren. Det tar lätt bort energin i potentialen att växa.
Efter jul känner jag en form av försoning såväl med det som hänt som med livet som sådant. Det liv som per definition obönhörligt och utan uppehåll rör sig från det vi kallar födelse till det vi kallar död. Det är det som ÄR livet, ur ett fysiskt perspektiv. Att älska livet handlar om att ta in såväl det ena som det andra, såväl födelse som död. Utmaningen som människa är att inte ens välja det ena framför det andra.
Då jag håller föredrag försöker jag alltid skapa en samsyn med auditoriet kring vad som verkligen är viktigt i livet och då brukar jag relatera till födelse och död. Det är vackert, men det känns inte längre som att det är tillräckligt.
Livet är ju fortfarande ”viktigt” trots att min älskade Victor inte längre finns i sin kropp. För att definiera det som är viktigt nu känns det helt nödvändig att gå bortom liv och död. Till det som alltid är, alltid har varit och alltid kommer att vara. Varför kalla detta sorgearbete?
Potential till befrielse är bättre, som det meditationsnamn – Nirvan – jag fick för många år sedan.
Reflektioner från läsarna
Wojciech skriver: 25 januari 2012 kl.00:47
Det är viktigt att du tror på en existens bortom tiden, som är oss given mellan födelse och “det vi kallar död”. Alltså hoppas du på ett liv efter det. Varför försöka släcka den tron i meditationens stund och ifrågasätta “det som alltid är, alltid har varit och alltid kommer att vara”? Vart ska vi med tomhet utan hopp? För mig låter det outhärligt till skillnad av Skaparens ljuva nåd.
Nirvan svarar: 28 januari 2012 kl. 18:09
Hej igen.
Tack för din längtan efter tydlighet. Har avvaktat några dagar eftersom jag inte har några “färdiga” svar på dina kommentarer. Jag skulle uttrycka det som att jag varken “tror” eller “hoppas” på någonting (obs, ej att förväxla med uppgivenhet). Det handlar inte om det. Det handlar om att “vara” och uppleva det. Jag bryr mig inte så mycket om en eventuell existens efter detta liv (men jag utesluter det på intet sätt därmed), utan fokuserar på detta liv, här och nu. Meditation handlar inte om att försöka släcka någon tro, utan om att i djupet av sig själv slappna av och acceptera det som är i stunden – andningen, kanske en fysisk sensation i kroppen, en känsla, ett ljud, en doft… ur detta att vara extremt närvarande i stunden växer efter övning en djup andäktig frid, som jag kallar tomhet. Upplevelsen i detta tillstånd är att det står bortom allt, är alldeles oberoende av allt, är ”det som alltid är, alltid har varit och alltid kommer att vara”. Paradoxen är att denna “tomhet” rymmer allt, då den infinner sig känns det som att äntligen hitta hem och jag vill aldrig därifrån. Gåvan är att inse att vi ÄR denna tomhet. Du frågar vad vi ska med tomhet utan hopp. Eftersom denna “tomhet” rymmer allt, finns inget behov av det du kallar hopp. Behovet av hopp kommer ur vår identifiering med den fysiska världen. Genom att släppa “tron” på den fysiska världen öppnar man upp för himmelriket redan här på jorden. Kanske är det det du kallar Skaparens ljuva nåd.
Sadea skriver: 26 januari 2012 kl.14:24
Tack för allt det fina du delar. Jag läser och känner mig lite mer mjuk och mycket mer närvarande.
Gunilla skriver: 26 januari 2012 kl.21:52
Lyssnade idag på nätet på Vinter i P1 med Tomas Sjödin. Han var värd på Nyårsafton. Han talade om sorgen och saknaden efter sina två barn, som dog i tidiga tonår. Man kan lyssna på det några dagar till. Ett trösterikt program med hopp. Dessutom vacker musik.
Nirvan svarar: 30 januari 2012 kl. 18:06
Varmt tack till er alla för feed-back. Vad gäller P1, Gunilla, så kom jag till skott – till saken hör att jag aldrig lyssnar på radio (vet inte ens om jag har någon, kanske finns inbyggd i ngn apparat…) – via nätet. Ja, Tomas Sjödins kombination av författare/präst gav verkligen en fin ton till programmet. Men det får mig inte att hitta “hem”. Författaren Lars Gustafsson skrev från sin amerikanska exil för massa år sedan, att många av hans elever visade märkligt stort intresse för Zen-buddhism. Han förstod inte varför, men insåg att det hade något att säga om vår tid. Jag är inte buddhist, men dess förhållningssätt och tekniker att nå andra medvetandetillstånd känns enkelt, osentimentalt och kristallklart. Alla utmaningar och “problem” i vårt jordliv handlar ytterst om att vi identifierar oss med mänskliga tillkortakommanden (vilket man t ex genom KBT-terapi försöker att bryta) i stället för att ta dem för vad de är, ja, som “människa” upplever jag mig drabbad av sorg etc. En själasörjares uppgift är att guida oss, utan att vare sig trösta eller ge hopp, in i en djupare upplevelse av oss själva där friden alltid naturligt råder. Tomas Sjödin beskrev sorgen som övergående, medan saknaden består. Själv började jag i terapi för femton år sedan för att bli av med sorgen. Till min lycka upplystes jag om att sorgen, precis som glädjen, hör till människolivet och är inget man blir av med. Problemet är inte sorgen i sig utan att vi gör motstånd mot den. Poängen i min reflektion om sorgearbete/nirvana var att kanske t o m saknaden kan vara övergående. Det känns läskigt stort, men då jag är i djup närvaro är det som att det strömmar en varm nåd av tacksamhet över att allt är och blev precis som det blev. Och jag gråter, ibland av tacksamhet, ibland av sorg, ibland av vad vet jag…
Malin skriver: 31 januari 2012 kl.13:03
Det känns skönt att läsa dina tankar Nirvan. Jag önskar att alla kunde ta sig den tiden att se sig själv och finna sig själv för då hade denna skadliga ytlighet inte fått någon plats… X